пятница, 11 июня 2021 г.

Հեղուկների սահմանումը, դրանց հատկությունները՝ փոփոխությունները ջերմային ռեժիմներում: Հեղուկների մածուցիկությունը, փոփոխությունը կախված ջերմաստիճանից

Հեղուկների սահմանումը, դրանց հատկությունները՝ փոփոխությունները ջերմային ռեժիմներում

Հեղուկների մածուցիկությունը, փոփոխությունը կախված ջերմաստիճանից

 

 Հեղուկներ են կոչվում այն նյութերը, որոնց մասնիկները դյուրաշարժ են, հոսուն և չունեն որոշակի ձև:

 Հեղուկները լինում են.

1) անսեղմելի կամ կաթիլային,

2) սեղմելի հեղուկներ կամ գազեր:

 Խտություն: Հիդրոհաղորդակների համակարգերում օգտա­գործվող աշխատանքային հեղուկները գործնականորեն համա­սեռ են, այսինքն' խտությունը հեղուկի ծավալի բոլոր կետերում նույնն է, ուրեմն' խտությունը հեղուկի զանգվածի և նրա ծավալի հարաբերությունն է.

 Յուղելու հատկություն: Հեղուկի այն հատկությունն է, որն ապահովում է ամենափոքր կոնտակտային (հպման) շփումը: Քա­նի որ (շփվող) մասերի շարժումը միմյանց մակերեսով առաջ էբերում կոնակտային շփում, հետևաբար յուղելու լավ հատկու­թյամբ օժտված աշխատանքային հեղուկը փոքրացնում է շփվող մասերի մաշվածությունը:

 Մածուցիկություն: Աշխատանքային հեղուկի կարևորագույն հատկություններից մեկը մածուցիկության հատկությունն է: Այդ հատկությունը շփման կամ սահքի ուժերին հեղուկի դիմադրելու հատկությունն է, երբ հեղուկի մի շերտը սահում է մյուս շերտի վրայով:

 Սեղմելիություն: ճնշման փոփոխության հետևանքով հեղուկի ծավալի փոփոխման հատկությունը կոչվում է սեղմելիություն:

 Փրփուր առաջացնելու հատկություն: Հեղուկից անջատված գազերը նրա մակերեսին առաջացնում են փրփուր՝ հեղուկի և գազի խառնուրդ (էմուլսիա), որի մակերեսը մի քանի անգամ ավելի մեծ է հեղուկի ազատ մակերևույթի մակերեսից: Փրփուրի մեջ քիմիական ռեակցիաները կատարվում են ավելի ինտենսիվ, այդ թվում հեղուկի օքսիդացումը, որի հետևանքով վատանում է յուղելու հատկությունը: Փրփրակալման դեմ պայքարելու նպա­տակով հեղուկի մեջ ավելացնում են հատուկ նյութեր, նաև' փրփրամարիչ հարմարանքներ:

Комментариев нет:

Отправить комментарий