Փրփրահեղուկի բաղադրությունը
Փրփուրի պատիկությունը
Հրդեհների պարամետրերը և գոտիները
Փրփուրը հրդեհաշիջման
նպատակով օգտագործելու գաղափարը 1902 թվականի նառաջարկել է ռուս ինժեներ Ա.Գ.Լորանը: 1904 թվականին այն
հավանության արժանացավ: Գ.Լորանի կողմից ստացած լուծույթները հիմք հանդիսացան փոշիների
բաղադրության ստացման համար: 1906 թվականին Լորանը հրդեհների մարման նպատակով առաջարկեց օգտագործել
մեխանիկական փրփուրը, որը ստացվում էր ածխաթթու գազի պղպջակավորման եղանակով: Նշված եղանակը հետագայում օգտագործեց
Մ.Ռեզենֆելդը, որը մշակեց օդամեխանիկական փրփուրի ստացման բաղադրությունը: 1936 թվականին ստեղծվեց
ՓԳ-1 (փրփրագոյացնող հեղուկ) հեղուկը:
1937 թվականին Ռեզենֆելդը ստացավ 1000 պատիկության օդամեխանիկական փրփուր` փրփրագոյացնող հեղուկի միջով օդը պղպջակավորելու եղանակով: 1939 թվականին ԽՍՀՄ-ումնավթամթերքների, սպիրտների և այլ նյութերի մարման
նպատակով սկսեցին կիրառել փրփուր: Ալկալիական և թթու միացությունների հետևանքով առաջացած փրփուրն անվանվեց քիմիական:
Խորհրդային
միությունում արտադրվող փրփրագոյացնող հեղուկը
մուգ դարչնագույն գույնի հեղուկ էր և բաղկացած էր 84% թորածնավթի միացություններից, 4-5% ոսկրասոսնձիցև 10-12% էթիլային սպիրտից: Թորած նավթի միացությունը մակերևութաակտիվ
նյութ է, որը նպաստում է փրփուրի առաջացմանը: Այնստացվում է նավթամթերքի
մշակման եղանակով: Փրփուրի ստացման համար օգտագործում են 2-6%-ոց լուծույթը:
Հետագայում սկեսեցին արտադրվել այլ փրփրագոյացնող
հեղուկներ (ՓԳ-2Ա, ՓԳ-1Դ, ՓԳ-6Կ,<<Սամպո>>ևայլն):
Փրփուրի պատիկությունը դա փրփուրի ծավալի հարաբերությունն է հեղուկի ծավալին, որից այն ստացվում է: Պփ=Vփ/Vփ:
Փրփուրները լինում են ցածր պատկության Պփ<կամ=20 , միջին պատիկության
200<Պփ<կամ=200 և բարձր պատիկության Պփ>200:
Ինչպես հայտնի է բոլոր հրդեհների ժամանակ գլխավոր և հիմնական երևույթը դա այրման պրոցեսն է: Բայց հրդեհները միմյանցից տարբերվում են, այդ պատճառով էլ անհրաժեշտ է յուրաքանչյուր հրդեհ նկարագրել, հետազոտել, համեմատել՝ այսինքն ուսումնասիրել հրդեհի պարամետրերը:Հրդեհի պարամետրերն են՝
1.Հրդեհի տևողությունը-հրդեհի տևողություն է համարվում դրա առաջացման պահից մինչև ամբողջովին մարման ժամանակահատվածը:
2.Հրդեհի մակերեսը-դա այրման գոտու մակերեսի պրոեկցիան է հորզոնական կամ ուղղահայաց հարթության վրա:
3.Հրդեհի ջերմաստիճանը-ներքին հրդեհների ջերմաստիճան ընդունված է համարել սենյակի գազային միջավայրի միջին ծավալային ջերմաստիճանը:Բաց հրդեհների ջերմաստիճան ընդունված է համարել բոցի ջերմաստիճանը:
4.Հրդեհի տարածման գծային արագություն- հրդեհի տարածման գծային արագությունը
դա միավոր ժամանակահատվածում այրվող նյութի մակերևույթով կրակի տարածման արագությունն
է:
5.գազափոխանակության ինտենսիվությունը-դա հրդեհի միավոր մակերեսին միավոր ժամանակահատվածում
օդի մուտքի քանակն է:
6.Ծխագոյացման խտությունը-այս պարամետրը բնութագրում է տեսանելիությունը և ծխապատ
գոտում միջավայրի թունավորության աստիճանը:
7.հրդեհի ջերմությունը-դա միավոր ժամանակահատվածում այրման գոտում առաջացող
ջերմաքանակն է:
Հրդեհի գոտի է համարվում տարածության այն մասը, որում տեղի է ունենում այրում և այրելի նյութերի նախապատրաստումը այրմանը:Այն իր մեջ ընդգրկում է գազերի և գոլորշիների ծավալը, այրվող նյութերի մակերևույթը, որոնց հետ գոլորշիներն ու գազերը մուտք են գործում այրման գոտու ծավալ:Հրդեհի գոտիներն են՝
1.Ջերմային ազդեցության գոտի-դա այրման գոտուն կից տարածության մաս է, որում ջերմային ազդեցությունը փոփոխում է նյութերի և կառուցվածքների վիճակը և անհնարին է դարձնում առանց հատուկ ջերմակայուն համազգեստի գտնվել այնտեղ:
2.Ծխապատ գոտի-դա այրման գոտուն կից տարածության մաս է, որը լցված է ծխով ու գազերով, որոնք վտանգավոր են մարդու կյանքին ու առողջությանը և դժվարացնում է անձնակազմի աշխատանքը:
Комментариев нет:
Отправить комментарий